Solanki zalewowe
Polecamy Państwu grupę solanek zalewowych, które dzięki swej uniwersalności i łatwości w stosowaniu, zyskują coraz szerszy krąg odbiorców.
Najważniejsze zalety naszych preparatów funkcjonalnych do solanek zalewowych to:
- świetna tekstura i związanie wyrobu gotowego,
- brak jakichkolwiek przebarwień na przekroju,
- umożliwiają produkcję kiełbas drobno, średnio i grubo rozdrobnionych
od wydajności 130 do 230 %, - pozwalają uzyskać znaczny efekt ekonomiczny,
- możliwość wykorzystania tej samej solanki do wielu wyrobów, co w dużym stopniu minimalizuje koszty.
POWERBIND ® - solanka z błonnikiem – uniwersalna solanka do produkcji wędlin wysokowydajnych oraz kiełbas średnio rozdrobnionych jak i wyrobów drobiowych.
ROLA BŁONNIKA
- wiązanie i utrzymywanie wody,
- poprawa emulgowania tłuszczu,
- ograniczenie ubytków podczas obróbki termicznej,
- polepszenie tekstury wyrobu gotowego,
- ograniczenie zjawiska synerezy (wycieku wody podczas przechowywania).
Ważna jest również funkcja żywieniowa, czyli umożliwienie obniżenia wartości energetycznej oraz poprawa perystaltyki jelit.