Polish (Poland)English (United Kingdom)
 
Liofilizat borówki amerykańskiej
There are no translations available.

Wprowadziliśmy do oferty nowy produkt - liofilizat borówki amerykańskiej. 

Co to jest liofilizacja

Co to jest liofilizacja

Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, jest jedną z najnowocześniejszych metod utrwalania żywności. Liofilizacje zastosowano po raz pierwszy w latach 50 tych XX wieku w USA celem wyprodukowania lekkich wagowo i wartościowych racji żywności dla astronautów i wojska. W procesie liofilizacji produkt jest zamrażany do temperatury około – 40C , a następnie w specjalnych urządzeniach ( liofilizatorach ) w których panuje obniżone ciśnienie, wymrożona w produkcie woda jest przeprowadzana w stan pary.

W wyniku liofilizacji otrzymuje się susze o bardzo wysokiej jakości.Cechą charakterystyczną liofilizatów jest bardzo mała zmiana objętości suszu w stosunku do materiału wyjściowego, co istotnie odróżnia ta metodę od tradycyjnego suszenia konwekcyjnego gdzie występuje tzw skórcz suszarniczy. Produkty suszone tą metodą dzięki bardzo niskiej zawartości wody są bezpieczne mikrobilogicznie i mają bardzo długi okres przydatności do spożycia. Owoce suszone w całości metodą liofilizacji mają świetna zdolność do rehydratacji (proces odwrotny do suszenia), czyli możemy ,,odtwarzać” świeże owoce z liofilizatu dodając do nich wody.

Jednak chyba największa zaletą liofilizacji z żywieniowego punktu widzenia jest zachowywanie wartości odżywczych. Wszystkie metody suszenia, które wykorzystują wysoka temperaturę powoduja niestety duże straty cennych związków (witaminy, antyutleniacze). Liofilizacja jest najbardziej korzystną z tego punktu widzenia metodą suszenia, ponieważ produkt nie jest poddawany działaniu wysokiej temperatury.

Liofilizat borówki amerykańskiej który oddajemy do państwa dyspozycji pochodzi z gospodarstwa rolnego w którym przestrzegane są wszelkie zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej. Odmiany borówki zostały starannie wyselekcjonowane, a nawożenie prowadzone jest w ściśle określony sposób.

Co nam daje spożywanie borówki?

Co nam daje spożywanie borówki?

Nasz liofilizat borówki amerykańskiej został gruntownie przebadany pod kątem zachowywania wartości odżywczych. Porównywaliśmy go z tradycyjnymi suszami. Badania były prowadzone w kierunku:

  • zdolności antyoksydacyjnej
  • zawartości polifenoli
  • zawartości barwników antocyjanowych

Wyniki , które uzyskaliśmy w niezależnym laboratorium potwierdzają , iż straty najcenniejszych związków przy metodzie liofilizacyjnej są najmniejsze.
Zdolność antyoksydacyjna borówki liofilizowanej jest o 30 % większa od tradycyjnego suszu, natomiast straty tej wielkości w porównaniu ze świeżymi owocami są minimalne i wynoszą 5 %.

Antocyjany nadają borówce żywą barwę i  występują w niej bardzo obficie, dzięki temu owoce borówki mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny.
Borówka amerykańska jako cenne źródło antocyjanów i polifenoli jest polecana w diecie profilaktyki przeciwnowotworowej. Cały czas trwają na świecie badania , ale uzyskane dotychczas wyniki są zachęcające. W warunkach laboratoryjnych dodatek tych substancji do hamuje wzrost różnych komórek rakowych, zwłaszcza raka okrężnicy co sugeruje, iż mogą one pełnić pewną rolę w zapobieganiu rakowi tego organu. Ponadto ze względu na właściwośći hamowania rozwoju nowych naczyń krwionośnych mogą one utrzymywać istniejące już mikroguzy w stanie uśpienia.

Od dawna owoce borówki amerykańskiej są polecane przy zwalczaniu biegunek, szczególnie u dzieci. Jest to związane z zawartością związków przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Naukowcy działania te przypisują substancjom garbnikowych, które obficie występują w borówkach.
Prowadzono też badania na zwierzętach, które dowiodły iż regularne spożywanie wyciągu z borówek powodowało blokowanie przenikania cholesterolu zawartego w diecie do naczyń, szczególnie w obrębie mózgu zmniejszając przez to powstawanie zmian chorobowych.

 

Jak to jeść ?

 

Jak to jeść ?

Jak spożywać suszone liofilizacyjnie owoce borówki amerykańskiej ?
Możliwości spozywania suszu borówki amerykańskiej są praktycznie nieograniczone i zależą tylko od państw fantazji.My polecamy spożywanie ich w taki sposób , aby cenne zwiazki zawarte w tych owocach nie ulegały degradacji pod wpływem działania wysokiej temperatury.

  • przekąska ( idealna propozycja dla dzieci i dorosłych np. zamiast wysokokalorycznych i tłustych chipsów ziemniaczanych)
  • dodatek do deserów
  • dodatek do jogurtów
  • dodatek do musli i płatków śniadaniowych, otrębów pszennych
  • dodatek do kaszek dla dzieci i dorosłych
  • dodatek do koktajli owocowych
  • dodatek do ciast
 
 

 
  Copyright © Agro-Smak
  Polityka jakości
 

Realizacja www.telvicom.info